ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Η βασική αρχή του οδοντιατρείου μας είναι οι ασθενείς μας να διατηρούν μια υγιή σχέση με τα δόντια τους. Ως εκ τούτου, προσφέρουμε υπηρεσίες Γενικής Οδοντιατρικής που έχουν σχεδιασθεί για να εξασφαλίσουν τη στοματική υγεία αλλά και να προλάβουν προβλήματα προτού γίνουν χειρότερα
Πραγματοποιούμε διεξοδική εξέταση και check-up με τη χρήση ψηφιακών φωτογραφικών συστημάτων ώστε να εντοπίσουμε ενδεχόμενα “κρυφά” προβλήματα, τα οποία στη συνέχεια θα συζητήσουμε μαζί σας. Το πραγματικό πλεονέκτημα επίσκεψης σε ένα οδοντιατρικό κέντρο με πλήθος ειδικών από όλες τις διαφορετικές οδοντιατρικές ειδικότητες είναι ότι μπορούμε να παρέχουμε μια ομαδική προσέγγιση, όπου είναι αναγκαίο.
Στο πλαίσιο της Γενικής Οδοντιατρικής προβαίνουμε σε όλες τις κλασικές θεραπείες της οδοντιατρικής, όπως είναι τα σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης (λευκά σφραγίσματα), η προσθετική που ασχολείται με την τεχνητή αποκατάσταση των απολεσθέντων δοντιών, η θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας κ.λ.π.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΟΝΤΙΩΝ
Guided Biofilm Therapy
Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μία οδοντιατρική πράξη ρουτίνας, η οποία αποτελεί τη βάση της Προληπτικής Οδοντιατρικής.
Σε γενικές γραμμές συνιστάται ο καθαρισμός δοντιών να γίνεται κάθε 6μηνο για ανθρώπους που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα περιοδοντίτιδας και τερηδόνας.
Ο οδοντιατρικός έλεγχος αφορά στην κλινική εξέταση, στον έλεγχο, δηλαδή, του περιστατικού και την τήρηση του οδοντιατρικού ιστορικού για κάθε νέο ή και παλαιό ασθενή και η ενημέρωση και συμπλήρωσή του για οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη έχει διενεργηθεί, αλλά και τυχόν ευρήματα από την τελευταία επίσκεψη. Αφορά, επίσης, τον έλεγχο των μαλακών ιστών της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα , παρειά, υπερώα) και των ούλων (ένδειξη αιμορραγίας, τυχόν υφιζήσεις κ.α. ). Εάν υπάρξουν ευρήματα, καταγράφονται και αξιολογούνται.
Αφού ολοκληρωθεί η κλινική εξέταση, ακολουθεί ο καθαρισμός των δοντιών.
ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ
Η Ενδοδοντία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την θεραπεία της παθολογίας του πολφού.
Ο πολφός βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού και περιβάλλεται από τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς. Είναι υπεύθυνος για την αιμάτωση και την ευαισθησία των δοντιών στα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα και αποτελείται από αγγεία, νεύρα και συνδετικό ιστό.
Βλάβες του πολφού μπορεί να προκύψουν από τραυματισμό, κάταγμα ή βαθιά τερηδόνα. Συμπτώματα που συνδέονται με ενδοδοντικά προβλήματα (βλάβες του πολφού) είναι ο αυτόματος πόνος (αρχίζει ξαφνικά), παρατεταμένη ευαισθησία σε ψυχρά ή θερμά ερεθίσματα, ευαισθησία στην επαφή και στην μάσηση. Συχνά συνοδεύεται με οίδημα ή και συρίγγιο.
Σε περιπτώσεις νέκρωσης ή μη αντιστρεπτής φλεγμονής του οδοντικού πολφού, η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι η μόνη λύση για την διατήρηση του δοντιού στο φραγμό και την αποφυγή άλλων επιπλοκών.
Η ενδοδοντική θεραπεία, εκτός του ότι εξαλείφει τον παθολογικό πολφό, επιτρέπει την επαναφορά του δοντιού στη μασητική λειτουργία. Σε περιπτώσεις προβλημάτων με παλαιότερες ενδοδοντικές θεραπείες, η επανάληψη της θεραπείας από ειδικό ενδοδοντιστή είναι συνήθως η πρώτη επιλογή.
Στην επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας τα παλαιότερα εμφρακτικά υλικά αφαιρούνται, γίνονται διακλυσμοί και απολύμανση των ριζικών σωλήνων και νέα πλήρης έμφραξη τους. Μετά την επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας ακολουθεί η προσθετική αποκατάσταση του δοντιού.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Η «αισθητική οδοντιατρική» αποτελεί ένα τομέα της κλασσικής οδοντιατρικής που ασχολείται με τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, των ούλων και γενικότερα της στοματογναθικής περιοχής και αναπτύσσεται ραγδαία. Στην ταχεία ανάπτυξη του συμβάλλει σημαντικά τόσο η επιθυμία του ατόμου για ένα όμορφο χαμόγελο όσο και η πρόοδος της τεχνολογίας των οδοντιατρικών βιοϋλικών και των εφαρμοζόμενων τεχνικών. Η περιοχή του στόματος καταλαμβάνει το 1/3 της περιοχής του προσώπου, αλλά στην εντύπωση που απεικονίζει κανείς για την εμφάνιση του ίσως είναι πιο σημαντική, καθώς είμαι μια ζώνη που επιτελεί ένα σύνολο κινητικών λειτουργιών. Ζωτικές λειτουργείς όπως η μάσηση, η επικοινωνία, η ομιλία-άρθρωση, η εκδήλωση συναισθημάτων και μερικές φορές και η αναπνοή συντελούνται από το στόμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχολογία, η αυτοπεποίθηση, η ανασφάλεια, η κοινωνικότητα, η αυτοεκτίμηση πηγάζουν από το χαμόγελο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2004 από την Αμερικανική Ακαδημία Αισθητική Οδοντιατρική έδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων πίστευε ότι η ανέλιξη στον εργασιακό χώρο εξαρτάται και από ένα ελκυστικό χαμόγελο.
ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Τα προσθετικά μέτρα μπορούν να ληφθούν υπόψη εάν η καταστροφή των δοντιών είναι πολύ μεγάλη, έτσι ώστε η θεραπεία με σφραγίσματα να μην είναι πλέον δυνατή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δόντι μπορεί να υποκατασταθεί με στεφάνη, ή θήκη όπως αλλιώς λέγεται
Η απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με Γέφυρες, Μερικές οδοντοστοιχίες ή Πλήρεις οδοντοστοιχίες.
Η απώλεια ενός δοντιού, μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με ένα εμφύτευμα. Αυτό μπορεί να προστατεύσει τα υπόλοιπα δόντια ή να επιτύχει μεγαλύτερη άνεση. Ανάλογα με την περίσταση, τα εμφυτεύματα μπορούν επίσης να είναι εφοδιασμένα με κορώνες, γέφυρες ή προθέσεις.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
Η χειρουργική εξαγωγή αποτελεί καθημερινή οδοντιατρική πράξη με πολλές εφαρμογές.
Όταν ένα δόντι είναι έγκλειστο ή έχει σπάσει και οι ρίζες του έχουν μείνει βαθιά μέσα στο οστό, τότε χρειάζεται χειρουργική εξαγωγή για να βγει.
Κατά τη χειρουργική εξαγωγή, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής, τήρηση των κανόνων που διέπουν τη βασική χειρουργική τεχνική και η εμπειρία του χειρουργού οδοντιάτρου, ώστε να καταστεί μία διαδικασία ασφαλής, σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη.
Τα δόντια που συνηθέστερα βρίσκονται έγκλειστα είναι οι φρονιμίτες, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται τελείως μέσα στο οστό ή να έχει εμφανιστεί ένα τμήμα τους μέσα στο στόμα (ημιέγκλειστοι).
Ο φρονιμίτης (ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος) αποτελεί το τελευταίο δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας.
Οι φρονιμίτες ανατέλλουν φυσιολογικά μετά την ηλικία των 16 – 18 ετών, ενώ, ανάλογα με την ανατομία της γνάθου, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ανατέλλουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου για την ανάπτυξή τους.
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν υπάρχουν καθόλου στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Μπορεί, επίσης, να εμφανίζουν μύλη και ρίζα άτυπης μορφολογίας.
ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ
Τα δόντια των παιδιών (νεογιλά δόντια) παρουσιάζουν αρκετές διαφορές από τα δόντια των ενηλίκων. Επιπλέον, η στοματική κοιλότητα των παιδιών βρίσκεται σε συνεχή μεταβολή, καθώς το παιδί αναπτύσσεται και τα παιδικά δόντια πέφτουν δίνοντας τη θέση τους στα μόνιμα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι το ίδιο το παιδί περνάει συνεχώς σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης και ικανοτήτων, αντίληψης του κόσμου γύρω του και συνειδητοποίησης του εαυτού του.
Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό ο οδοντίατρος ή ο παιδοδοντίατρος, που ασχολείται με την παρακολούθηση της στοματικής υγείας του παιδιού, να είναι ευαισθητοποιημένος και ενημερωμένος πάνω σε αυτά τα θέματα, ώστε να μπορεί, πρωτίστως, να προσαρμόζει την επικοινωνία του με το παιδί στο επίπεδο αντίληψης του μικρού ασθενή, αλλά και να εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας.